A koenzim Q10 (CoQ10), vagy más néven ubikinon, vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkező vegyület, mely nélkülözhetetlen szerepet játszik a sejtek energiatermelésében, az oxigénszállításban és a szabadgyökök semlegesítésében. A vitaminokkal ellentétben az emberi szervezet nagyjából 30 éves koráig képes előállítani a szükséges koenzim Q10 mennyiséget, ezt követően termelődése folyamatosan csökken.
A koenzim Q10 bizonyítottan csökkenti a vér oxidációs folyamatait, növelve az érfalak rugalmasságát. Antioxidáns hatásának köszönhetően csökkenti a zsírnemű anyagok lerakódását az érfalon, csökkentve ezzel az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, valamint az érelzáródással járó kórképek (szívinfarktus, agyvérzés) kialakulásának kockázatát. Klinikai vizsgálatok is igazolták, hogy kívülről történő pótlása kiegészítő kezelésként alkalmazva jelentősen javítja a szív- és érrendszeri betegségek gyógyulási esélyét. Lassítja a bőr öregedését, növeli a fizikai erőnlétet.
Táplálék formájában legnagyobb mennyiségben az állati belsőségekben (szív, máj), a vörös húsú halakban, valamint növényi olajokban (szója, olíva) fordul elő.