Szürkehályog műtét és műlencse beültetése

Mi az a szürkehályog?

A szürkehályog gyakori probléma, évente közel 40 millió szürkehályog eltávolítást hajtanak végre világszerte.

A szürkehályog a szemlencse elszürkülése, mely minél nagyobb területet érint a szemen annál homályosabb látást így látásromlást okoz. Előfordulhat egy szemen, de mindkettőn is megjelenhet egyszerre.

Mivel az életkor az egyik legnagyobb rizikófaktor a betegség esetén, leggyakrabban 65 év felett fordul elő.

Ritkán fiatalabb korban is jelentkezhetnek a tünetek, főleg családi halmozódás esetén. Esetenként veleszületett megbetegedés is lehet.

Minél idősebb valaki, annál nagyobb esélye van szürkehályog kialakulására, azonban más rizikó faktorok is vannak, mint:

  • dohányzás
  • cukorbetegség
  • immunrendszer legyengülésével járó betegségek
Szürkehályog
Szürkehályog

Mik a szürkehályog tünetei?

Az öregedés „természetes” velejárója, ha idővel kicsit életlenebbé válik a látás, szemüveg szükséges az újság elolvasásához, vagy kicsit homályosabb lesz a szemlencsénk.

Az azonban egyáltalán nem természetes, ha már szemüveggel sem tudjuk elolvasni a közlekedési táblákat, nem tudunk vezetni vagy dolgozni, tehát a mindennapos életünket befolyásolja látásunk romlása. Ilyen esetekben minél előbb ajánlott szemészeti szakrendelés felkeresése, hogy kiderülhessen a probléma és időben kezelni lehessen.

A szürkehályog kialakulása visszafordíthatatlan folyamat. Amint a tünetek jelentkeznek valakinél, a panaszok maguktól nem enyhülnek. Az egyetlen kezelési mód a műtét. Nem kell azonban megijedni, hiszen amíg enyhe a látásromlás és elviselhetőek a panaszok, van idő megfontolni a kezelését. A szürkehályog eltávolító műtét egy alacsony kockázatú, rendkívül biztonságos, rutin eljárás, mely ritkán jár mellékhatásokkal.

Szürkehályog műtét akkor lehetséges mikor:

  • A munkavégzést ellehetetleníti (például sofőr, gépkezelő vagy egyéb szakmákban ahol az éleslátás elengedhetetlen)
  • Elveszítette látásának 30 %-át
  • Bármely más egyéb esetben, amikor szemészorvosa javasolja

Hogyan működik az eljárás?

A megelőző vizsgálatokat követően az orvos szemcseppel érzésteleníti a szemet, így Ön semmilyen fájdalmat nem fog érezni a műtét során.

A szemcsepp olyan érzéstelenítési forma, mely tűszúrás nélkül képes a műtét idejére a fájdalommentességet garantálni. Altatást vagy bódítás csak egyedi körülmények között alkalmaz a szakorvos.

A szürkehályog műtét során a szemészorvos egy nagyon kicsi (kisebb, mint 3 mm) vágást ejt az elszürkült szemlencsén. Ezen keresztül ultrahang segítségével bontja apró darabokra a lencsét, amit aztán eltávolít.

Ekkor kerül behelyezésre a műlencse, melyet előzetesen kiválasztottak orvosával. A vágás öltések nélkül, magától záródik. A beavatkozás alatt semmilyen eret nem érintenek, nincs vérzés.

A műtét végén Ön egy fedőkötést kap a szemére, melyet 24 órán át tanácsolt mozdulatlanul rajtahagyni.

1-2 óra megfigyelést követően Ön távozhat Medicover Kórházból, így amennyiben semmiféle komplikáció nem lép fel a beavatkozás során, nincs szükség több napos kórházi tartózkodásra. Javasoljuk, hogy kérje meg családtagját, ismerősét, hogy vigye Önt haza, hiszen ilyenkor még nem biztonságos autót vezetni.

Szürkehályog műtét - Medicover Magánkórház
Szürkehályog műtét - Medicover Magánkórház

Mik a szürkehályog műtét előnyei és hátrányai?

Ha korlátozott a látása a műtét mindig a legjobb esély arra, hogy újra tisztán láthasson minimális kockázat mellett.

+ A szürkehályog műtét rövid és rutinszerű beavatkozás
+ Semmiféle fájdalmat nem okoz sem a műtét közben, sem utána
+ Hatalmas pozitív változás várható a látásában a műtét előtti állapothoz képest
+ Valószínűleg szemüveg hordására sem lesz többé szüksége (függ a kiválasztott műlencse fajtájától)

– Idővel (évekkel később) kialakulhat a hátsó lencsetok vastagodása (PCO) mely egy 10-15 perces lézeres szemműtéttel megszüntethető
– Rendkívül ritka esetben a látás rosszabb lehet, mint a műtét előtt

Ha betartja a műtét előtti és utáni óvintézkedéseket nagymértékben csökkentheti az esetleges kockázatokat.

Alkalmas vagyok a műtétre?

Minden esetben az orvosa fogja eldönteni, hogy a műtéttől várható előnyök ellensúlyozzák-e az esetleges kockázatokat.

Vannak bizonyos helyzetek azonban, mikor veszélyesebb a beavatkozás:

  • az idősebb emberek törékenyebbek, gyakrabban fordulhatnak elő náluk komplikációk
  • az immunrendszert érintő betegségek megnehezítik a gyógyulást (HIV, Hepatitisz)
  • ha egyszerre több szembetegség áll fenn, nem mindig ajánlott a szürkehályog műtét

Természetesen, ha betartja orvosa utasításait műtét után minimálisra csökkentheti az esetleges kockázatokat.

Keressen minket!

Hogyan segíthetünk?
Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

A szürkehályog műtét előtt szükség van bizonyos vizsgálatokra. Így orvosának lehetősége nyílik a kockázatok mérlegelésére, az Ön általános egészségi állapotának felmérésére. Teljes vérkép és EKG eredményével belgyógyász szakorvosunk fogja meghozni a döntést, hogy a beavatkozás biztonsággal elvégezhető-e az Ön esetében.

Nem kell felfüggesztenie gyógyszerei szedését (pl. vérhígítók, inzulin, szívgyógyszerek) egy kivétellel: ha Ön prosztata problémákra táplálék kiegészítőt szed, a műtét előtt egy hónappal már ne szedje őket, mert befolyásolhatják a műtét, rehabilitáció sikerességét.

A műtét reggelén is szabad ennie, sőt javasoljuk is, hogy fogyasszon reggelit és igyon elegendő folyadékot is.

Milyen lencsét kapok és mi történik a látásommal a műtét után?

A szürkehályog műtét célja, hogy helyreállítsa a látást a szürkehályog megjelenése előtti állapotra. Ezt az elszürkült, homályos lencse eltávolításával és egy műlencse behelyezésével érik el.

Emellett azonban, másodlagos célként, a látás javítása is lehetséges. Ha Ön szemüveget kényszerült hordani – akár közelre, akár távolra lát rosszabbul – lehetőség van korrigáló műlencse beültetésére is. Így akár a látása teljesen visszanyerhető, további szemüveghordás nem szükséges.

A beavatkozás előtt az orvosa megvizsgálja az Ön szemét, és kiválasztja a megfelelő műlencsét.
Többféle lencse közül választhat Ön és orvosa, fénytörési hibák, rövid vagy távollátás korrigálható ezekkel, így hatalmas javulás várható műtét után.

Mit kell tennem a szürkehályog műtét után?

Valószínűleg nem fogja megterhelni Önt a beavatkozás. Csupán néhány órás megfigyelést követően elhagyhatja kórházunkat és otthonában folytathatja a pihenést. Antibiotikumos szemcsepp használatát javasolt, hogy megelőzze az esetleges fertőzéseket és a fájdalmat.

Nem szükséges ágynyugalomban lennie és mellőznie a fizikai aktivitást. Probléma nélkül folytatni tudja mindennapos rutinját. Olvashat, nézhet televíziót és vezethet gépjárművet is. Egyedül a nehéz tárgyak emelésétől kell távol maradnia két hétig.

Ugyan kisebb mellékhatások előfordulhatnak, ezek ritkák és enyhe lefolyásúak. Azonban fontos tudnia, hogy bár az elszürkült, hibás szemlencse eltávolításra kerül, és megfelelő műlencse kerül a helyére a látásjavulás nem azonnali. A szemnek szüksége van pár napra, hogy alkalmazkodjon a változásokhoz, és a látás helyreálljon. A teljes gyógyulás négy hét után mondható ki.

Szemészet műtét - Medicover Magánkórház

Szükséges kontroll a műtét után?

Fontos, a rendszeres kontroll a szürkehályog műtét után, hogy orvosa ellenőrizni tudja, megfelelően regenerálódik-e.

Egy héttel a beavatkozás után történik az első kontroll, ezt a 4. heti ellenőrzés követi. Amennyiben Ön nem abban az országban, vagy városban él, ahol a műtétet elvégezték, az utolsó kontroll történhet az Ön lakhelyén is. A kontroll vizsgálatokat nem javasolt kihagyni, hiszen az Ön érdekét és gyógyulását segítik elő.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3131

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező