Dietetika

Dietetika

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozási szokások kialakításában.

Milyen esetben forduljunk dietetikushoz?

Az alábbi élethelyzetekben, illetve betegségek esetén érdemes dietetikus szakembert felkeresni:

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Válasszon klinikát :

A dietetikai tanácsadás során foglalkozunk:

  • Dietetikai/táplálkozással kapcsolatos diagnózis felállítása (anamnézis és táplálkozási terv)
  • A dietetika szempontjainak integrálása az egyén étrendjébe, életmódjába (ennek elősegítésére mintaétrendek, tápanyagtáblázatok szükség szerinti alkalmazása)

A görög eredetű “diéta” szó, szabályozott táplálkozást, gyógyélelmezést jelent. A dietetika a táplálkozás, az élelmezés tudománya. Klinikai gyakorlattal rendelkező dietetikusunk korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozási tanácsok mellett a különböző megbetegedések gyógyítását célzó, egyénre szabott diétás tanáccsal látja el a pácienseket.

Speciális diéták (laktóz-, lisztérzékenység, cukorbetegség, epebetegségek, gyulladásos bélbetegségek, stb.) összeállításában is segítséget nyújtunk.

A dietetikus élelmiszerkémiai, biokémiai és táplálkozástudományi, valamint egyéb hasznos gyakorlati ismeretek birtokában állítja össze az egyén számára legideálisabb táplálkozási tervet. Hathatós segítséget nyújt az életmód változtatáshoz, az egészség megőrzéséhez, valamint a betegség megelőzéséhez. Súlyos betegség, kóros állapot esetén személyre szóló életmód – és táplálkozási tervet állít össze a páciensnek, különös tekintettel kórtörténetére, egészségi állapotára és betegségének lefolyására.

dietetika

Jelenleg sportdietetikával és gyermekek dietetikai ellátásával nem foglalkozunk.

A dietetikusi munka sok különböző szakágat érint, így a hozzánk beutaló orvosok is sok területen dolgozhatnak, többek között: sebészet, belgyógyászat, bőrgyógyászat, diabetológia, endokrinológia, fül-orr-gégészet, gasztroenterológia, kardiorológia,  nefrológia, nőgyógyászat, proktológia, reumatológia.

Mi történik egy dietetikai tanácsadás során?

  1. Táplálkozási anamnézis felvétele: kikérdezzük az ügyfelet az életviteléről, szokásairól, betegségeiről, jelen panaszairól.
  2. Antropometriai vizsgálatok: testmagasság- és testsúlymérés, BMI kiszámítása, testzsírszázalékmérés.
  3. Étrendi napló elemzés: nagyon hasznos, ha az ügyfelek hoznak magukkal egy legalább három-öt napos étrendi naplót, gasztroenterológiai panaszoknál akár hosszabbat, ahol a tüneteket úgyszintén felírják. Ennek hiányában is végig vesszük az étkezési mintákat, szokásokat, de egy napló sokkal pontosabb képet ad.
  4. Tanácsadás az ajánlott diétával kapcsolatban: nyersanyagválogatás, főzési technológiák, ételrendelés, táplálékkiegészítők, mozgás, egyéb életmódbeli szokások megbeszélése – természetesen figyelembe véve az ügyfél körülményeit, hogy az átállás minél zökkenőmentesebb legyen.
dietetika-dietetikus

Mit tartalmazzon a táplálkozási napló?

  1. Étkezés időpontja
  2. Étel megnevezése (amennyire pontosan tudjuk, írjuk le az alapanyagokat)
  3. Étel mennyisége (ha tudjuk, lemérhetjük, ha nem, akkor körülírhatjuk, például egy nagy tányérnyi, öklömnyi stb.)
  4. Ki készítette az adott ételt (házi vagy rendelt stb.)
  5. Tünetek (amennyiben vannak panaszaink, írjuk le ezek időpontját, típusát, erősségét)

A dietetikai tanácsadás menete:

  • Táplálkozási anamnézis felvétele
  • Antropometriai vizsgálatok
    • Testmagasság, testtömeg, BMI
  • Diagnosztika vizsgálatok
    • Testzsír-százalék meghatározás, étrendi naplóelemzés
  • Étrendi, táplálkozási ajánlások
    • Mintaétrendekkel, tápanyagtáblázatokkal