Sérvműtét

Mi a sérv?

Sérvműtét, sérv - Medicover Magánkórház

Sérv

A sérv (hernia) tulajdonképpen az, amikor valamilyen belső szerv (például a bél egy kis szakasza) kikerül abból az üregből, amelyben normál esetben a helye van.

Minden sérv együttes oka a nyomás és valamely izom vagy izombőnye megnyílása vagy gyengesége; a nyomás kitolja a szervet vagy szövetet a nyíláson vagy a gyenge ponton keresztül.

A legtöbb sérv nem okoz azonnali életveszélyt, de maguktól nem múlnak el, és műtétre lehet szükség a potenciálisan veszélyes szövődmények megakadályozása érdekében.

Keressen minket!

Hogyan segíthetünk?
Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Melyek a különböző sérvtípusok?

Számos különböző típusú sérv létezik, a leggyakrabban a has, különösen a lágyék érintett.

Lágyéksérv

A lágyéksérv a leggyakoribb típusú sérv felnőtteknél. Az inguinalis vagy lágyéksérv férfiaknál gyakoribb, de nőknél is előfordulhat.

Lágyéksérv esetén a hasi tartalom, leggyakrabban a vékonybél, illetve a cseplesz (az emberi hasüreget fedő zsírréteg) a sérven keresztül kitüremkedik, és egy dudor vagy egy látható kitüremkedés jön létre.

Combsérv

A combsérv (femoralis sérv) viszonylag ritka típus, a sérvek mindössze 3%-át teszi ki. Míg a combsérv férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, szinte kivétel nélkül a nőknél alakul ki a női medence szélesebb csontozata miatt. A combsérv a felnőtteknél gyakoribb, mint a gyerekeknél.

Gyomortáji sérv

Gyomortáji sérv akkor fordul elő, amikor a hasi izmok gyengesége miatt a hasi szövetek kitüremkedhetnek az izmon keresztül. A gyomortáji sérv hasonló a köldöksérvhez, kivéve, hogy a köldöksérv a köldök körül alakul ki, míg a gyomortáji sérv általában a köldök és a mellkas között.

Sérv típusok
Sérv típusok

Köldöksérv

A köldöksérv a köldökben vagy a köldök (umbilicus) körül fordul elő. A köldök a hasfal eredendően gyengébb területe, valószínűleg amiatt, hogy a köldökzsinór innen indult ki a méhben. A hasfal bőnyerétege elvékonyodhat, ami üreg (sérv) kialakulásához vezet a hasfalban.

Herevízsérv

A herevízsérv valójában egy olyan urológiai betegség, amely folyadék felszaporodással jár a here körül és a köznyelv tévesen hív sérvnek. Herevízsérv úgy alakul ki, hogy a hereburok által termelt folyadék a here és a hereburok között felgyülemlik, és ezáltal megnő a here mérete. Oka áltlalában valamilyen hegesedés vagy gyulladás, és gyakori szövődménye a herevisszér műtétnek. Herevízsérv műtét az esetek nagy részében megoldást jelent a problémára, a kiújulásra kicsi az esély.

Milyen tünetei vannak a sérvnek?

A sérv messze leggyakrabban a hasban alakul ki, amikor egy hasfali gyengeség lokalizált nyílássá vagy „defektussá” alakul, amelyen keresztül a zsírszövet, illetve a hashártyával borított hasi szervek kitüremkedhetnek. Másik gyakori sérv a porckorongsérv.

A sérv kialakulásának kockázati tényezői közé tartoznak többek között az alábbiak: dohányzás, krónikus obstruktív tüdőbetegség, elhízás, terhesség, peritoneális dialízis, kollagén érbetegség és korábbi nyitott appendectomia. A sérv részben genetikai eredetű, és egyes családokban gyakrabban fordul elő.

A sérvek gyakran a jelek és tünetek alapján diagnosztizálhatók. Alkalmanként orvosi képalkotó eljárást alkalmaznak a diagnózis megerősítésére vagy az egyéb lehetséges okok kizárására.

Miért van szükség a sérvműtétre?

Ha a sérv növekszik vagy fájdalmat okoz, orvosa dönthet úgy, hogy a legjobb, ha megműtik. Műtét ajánlott bizonyos típusú sérvek esetén az olyan szövődmények megelőzése érdekében, mint a bélelzáródás vagy szövetelhalás.

A legtöbb hasi sérv (köldöksérv, lágyéksérv) sebészi úton gyógyítható, a sérvműtét utáni gyógyulási idő laparoszkópos műtét esetén rövidebb.

Nyitott sérvműtét

A nyitott sérvműtét során egy háló segítségével kezeljük a gyengeséget.  A nyitott műtét hosszabb gyógyulási folyamatot igényel, és lehet, hogy akár hat hétig nem tud rendesen mozogni.

Laparoszkópos sérvműtét

A laparoszkópos sérvműtét során egy apró kamera és egy miniatürizált sebészi eszköz segítségével kezeljük a sérvet, csak néhány apró bemetszést alkalmazva.

Kórházunkban az eljárás kiválasztásánál lágyéksérv műtét illetve köldöksérv műtét esetén az eset súlyosságát veszi figyelembe a szakorvos.

Laparoszkópos sérvműtét
Laparoszkópos sérvműtét

Mik a műtét előnyei és kockázatai?

A sebésznek több célja van, úgy, mint a sérv minimális műtéti és műtét utáni kellemetlenséggel történő gyógyítása és hatásos kezelés biztosítása. A sérv műtéti technikája az elmúlt években sokat fejlődött, és a lehető legalacsonyabb kiújulási arányt tesz lehetővé.

Napjaikban a legtöbb sérvműtéten átesett ember a műtét után néhány héten, néha néhány napon, belül visszatérhet a normális tevékenységeihez.

A sérvműtét komplikációi közé tartozik a három hónapnál tovább tartó fájdalom, a műtéti sebfertőzés, idegi és érrendszeri sérülések, a környező szervek sérülése és a sérv kiújulása.

Alkalmas vagyok a sérvműtétre?

A sérvműtét magán kórházunkban egy konzultációval kezdődik, ahol az orvos felméri a sérv állapotát és hogy milyen módszerrel végezhető majd a sérvműtét.

Fontos felismerni a sérv korai jeleit. A kezeletlen sérv nem fog magától elmúlni, továbbá túl nagy nyomást gyakorolhat a környező szövetekre, ami duzzanatot és fájdalmat okozhat a környező területeken.

Ha a beszorult bélszakaszon nem megfelelő a véráramlás, kizáródás jön létre. Ennek hatására a bélszövet megfertőződhet vagy elhalhat. A kizáródott sérv életveszélyes, és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Fontos, hogy tájékoztassa szakorvosát minden egészségügyi információról, beleértve az esetlegesen szedett nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszereket (NSAID), még az aszpirint vagy az ibuprofent is.

A műtét előtt ügyeljen arra, hogy tartsa be a sebész által előírt korlátozásokat, például a műtét előtti egy hét alatt ne szedjen nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket, és ne egyen a műtét napján.

Amennyiben a beavatkozás kórházi tartózkodást igényel, figyeljen arra, hogy magával hozzon mindent, amire ez idő alatt szüksége lesz.

Mi a teendőm sérvműtét után?

Amikor a műtét után hazamegy, kövesse a sebész útmutatásait arra nézve, hogy mikor térhez vissza a normális napi tevékenységekhez.

A tapasztalt fájdalom és/vagy diszkomfort mértéke függ a sérv helyétől, a műtét típusától, és az Ön egyéni fájdalomtűrő képességétől.

A gyaloglás és a lépcsőzés még néhány napig nehezített lehet.

Mikor kell kontrollra menni a sérvműtét után?

A műtét után 7-10 nappal fel kell keresnie az orvost. Ekkor az összes öltést eltávolítják és ellenőrzik az Ön gyógyulási folyamatát.

Hasi vizsgálat - Medicover Magánkórház

Mit foglal magában a sérvműtét ára a Medicover Kórházban?

A lágyéksérv műtét ára valamint a köldöksérv műtét ára magában foglalja a műtét költségét, valamint a műtét utáni kórházi tartózkodás és az utólagos kontroll díját.

Az előzetes szakorvosi konzultáció, valamint a műtétet megelőző vizsgálatok díja nem képezi a műtéti díj részét, ezek költségéről érdeklődjön Ügyfélszolgálatunkon.

Sérvműtétet végző sebész szakorvosaink

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3190

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
*kötelező mező
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 
*kötelező mező