Thumbnail picture

Tünet vagy betegség? A merevedési zavar

Kevés olyan dolog tudja csökkenteni egy férfi önbecsülését, mint a szexuális teljesítőképességének a romlása, vagy annak teljes hiánya. Ennek a képességnek az elvesztése jelentősen meghatározza a férfi életminőségét mind pszichés, mind fizikai értelemben. Érdemes figyelembe venni, hogy a potencia zavar komoly intőjel lehet, ugyanis hátterében gyakran húzódhatnak meg komolyabb szervi megbetegedések.

Sokszor egy egyszerű szűrővizsgálat fényt deríthet a társbetegségre, amely a potencia zavarokat okozhatja, így mindenképpen javasolt felkeresni a szakorvost, elkerülve ezzel a későbbi szövődmények kialakulását.

Mit jelent a merevedési zavar?

Merevedési zavarnak (erektilis diszfunkciónak, potencia zavarnak) definiáljuk azt az állapotot, amikor a férfi tartósan, huzamosabb időszakon át képtelen a szexuális aktushoz szükséges merevedés elérésére, illetve annak megtartására.

Ha a merevedési zavar nem csak hátráltatja, hanem lehetetlenné teszi a szexuális aktus megvalósulását, impotenciáról beszélünk.

A merevedési zavarok mértéke különböző lehet:

Merevedési zavar Tünetek
Nincs Az erekció mindig létrejön, és a férfi meg is tudja azt tartani.
Enyhe mértékű zavar Ha a zavarok eseti jellegűek, és az együttlétek túlnyomórészében nem jelentkezik.
Mérsékelt zavar Ha a férfi esetenként képes a megfelelő erekció létrehozására.
Súlyos zavar Ha egyáltalán nem jön létre a szexuális aktushoz szükséges mértékű merevedés, illetve ha azt a férfi egyáltalán nem tudja megtartani.

Ha a merevedési zavar nem csak hátráltatja, hanem lehetetlenné teszi a szexuális aktus megvalósulását, impotenciáról beszélünk.

Milyen betegségek előjele lehet a merevedési zavar?

A potencia zavarok eredete 80%-ban organikus eredetű, míg 20%-ban pszichés problémákra vezethető vissza, így a fizikális orvosi kivizsgálások mellett érdemes a problémát lelki-érzelmi oldalról is megvizsgálni.

A merevedési zavarok pszichés rizikófaktorai lehetnek még a stressz, félelmek, szorongás, teljesítménykényszer, depresszió, párkapcsolati problémák.

Az életmóddal járó rizikófaktorok pedig a következők:

 

Az alábbi betegségek a szervezet teljes érrendszerét érintik. Az erek beszűkülése, elzáródása és károsodása következtében pedig testünk minden szerve kisebb nagyobb mértékben, de károsodik.

A merevedési zavarhoz vezető leggyakoribb okok: Magas vérnyomás,  Zsíranyagcsere zavarok, Cukorbetegség.

A hímvesszőben elhelyezkedő, a merevedésért felelős erek átmerője kisebb, mint a szív izomzatot ellátó artériáké. Ezért az érelmeszesedés korai stádiumában a hímvessző erei már akkor beszűkülhetnek, amikor a szív vérellátása még megfelelő.

Így érthető, hogy a merevedési zavar akár 1-2 évvel megelőzheti a később kialakuló kardiovaszkuláris betegségeket.

A cukorbetegség ugyanígy figyelmeztető jelzés kell, hogy legyen, ami az idegrendszert is károsítva tovább rontja a merevedési zavart. Nem ritka, hogy a potencia zavarral érkező férfiakról a kivizsgálás során kiderül, hogy diabéteszük van. Ez esetben számolni kell más szövődmények kialakulásának az esélyével, mint például a látászavar vagy a vesekárosodás.

Nem kell túlsúlyosnak lenni ahhoz, hogy a zsíranyagcsere zavarok problémát jelentsenek, a vérben a triglicerid és a koleszterin szint még megemelkedhet, ami szintén károsítja a hímvesszőben a merevedésért felelős artériák állapotát. A normál testalkatú vagy soványabb testalkatú férfiaknál éppúgy előfordulhat zsíranyagcsere zavar, így az erre irányuló szűrővizsgálatok is kiemelt fontossággal bírnak.

Hogyan kezelhető a merevedési zavar?

A merevedési zavar megelőzése és kezelése során ugyanúgy kell eljárnunk, mint ahogyan a szív- és érrendszeri vagy anyagcserezavarok megelőzése érdekében tennénk. Fel kell ismerni a rizikófaktorokat, az egészséges életmódváltás és szükséges esetben a gyógyszeres kezelés lehetőségeit is figyelembe kell venni.

A szükséges vizsgálatok elrendelésében az urológus/andrológus szakorvosok lehetne segítségünkre.