A leggyakoribb nőgyógyászati betegségek

Vérzési rendellenességek

A legtöbb nő ismeri testének működését, havi ciklusának jellemzőit, így tudja, mikorra várható a következő vérzése, és milyen tünetekkel jár. Ha ez a rendszer felborul, ha a megszokottól eltér a menstruáció menete mielőbbi kivizsgálás javallott.

Rendellenességet jelezhet, ha például kimarad egy-két alkalom vagy ciklus közti vérzés jelentkezik. Ha elhúzódik, vagyis nem marad abba 10 nap után, és ha túlságosan bőséges, darabos a menstruációs vérzés, illetve ha intenzívebb görcsökkel, rosszulléttel jár.

A vérzési rendellenességek leggyakoribb okai:

  • méhnyakrák
  • méhpolip, Chlamydia
  • méhnyakerzió vagy méhszájseb

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

A hüvely gyulladásos, gombás megbetegedései

Minden nő átesik életében legalább egyszer valamilyen hüvelyi fertőzésen, gyulladáson. A hüvely nyálkahártyáján sokféle baktérium megtalálható, közöttük például a tejsavbacillusok, amelyek védik a hüvelyt más kórokozók megtelepedésétől. Ha azonban ez a védő mikroflóra valamilyen oknál fogva sérül, a kórokozó baktériumok, gombák elszaporodhatnak. Ilyen befolyásoló tényező lehet a hideg miatti felfázás, gyógyszerek mellékhatása, antibiotikumok szedése vagy egyéb betegségek.

Ha az addig színtelen, szagtalan hüvelyváladék kellemetlen illatú, a szokásosnál bővebb, sárgás, szürkés vagy zöldes színűvé válik, állaga sűrűbb, túrószerű lesz, amit a nemi szervek irritációja, viszketése, égő érzése kíséri, akkor hüvelygyulladásra gyanakodhatunk. Mindenképpen keresse fel nőgyógyász szakorvosát, amennyiben a fenti tüneteket véle felfedezni magán. A hosszasan elhúzódó, kezeletlen gyulladás ugyanis súlyosabb állapothoz, kismedencei gyulladásokhoz vezethet, illetve visszatérve, vírusos fertőzés esetén növeli a méhnyakrák kockázatát.

Kismedencei gyulladások

Kismedencei-gyulladás alatt azt értjük, amikor egy fertőzés a genitális traktusból felfelé hatol, és a kismedencében okoz gyulladást. Tehát rendszerint a női belső nemi szervek – a méh, a petefészkek és a petevezetékek – gyulladásáról van szó. A betegséget a húgyhólyag és a belek gyulladásától el kell különíteni, a tünetek hasonlósága miatt. A tünetek megjelenhetnek heveny, lázzal, görcsös hasi fájdalommal járó betegség formájában, de bizonyos elváltozások akár teljesen tünetmenetesek is maradhatnak. A megjelenő tünetek súlyossága azonban nem feltétlenül arányos a betegség komolyságával.

A kismedence fájdalmak leggyakoribb okai:

Endomentriózis

Meddőség

Az esetben beszélhetünk meddőségről, amikor a pár egy évnyi folyamatos házasélet folytatása ellenére sem esik teherbe. Mivel azonos mértékben fordul elő teherbe esést nehezítő gond a férfiaknál és a nőknél, a pár mindkét tagját ki kell vizsgálni. A nőknél előfordulhat, hogy a petefészkek működésével van gond, például nem termelnek elegendő petesejtet vagy nem megfelelő a beágyazódáshoz, a terhesség megtartásához szükséges hormonális működés. Meg kell vizsgálni a petevezetékek átjárhatóságát is, hogy a petesejt eljut-e a méhbe. Felmerülhet az is, hogy szervi rendellenesség ugyan nincs, de a terhességet akadályozó ellenanyag termelődik a nő szervezetében.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link