Ételallergia laborcsomag – Nutritív (táplálék) panel

Ételallergia vizsgálati csomag - nutritív panel

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Medicover vérvételi és laborvizsgálati pontok

kereszt allergia típusai
kereszt allergia típusai

Mi az allergia vizsgálat?

Az allergia vizsgálat során a tüneteket okozó allergén azonosítása a legfőbb cél. A vizsgálat elvégezhető provokációs tesztek segítségével és vérvétel útján is.

Míg a provokációs teszt során a szervezet (bőr) kis mennyiségű allergénnel (allergiás reakciót kiváltó anyag) vagy allergén kivonattal kerül kontaktusba, addig a vérből történő allergia vizsgálat esetén az allergén specifikus IgE-t mérjük.

Az IgE molekulák az úgynevezett immunglobulin szupercsaládba tartozó ellenanyagok, melyeket az immunrendszer termel azért, hogy felismerje, majd semlegesítse a szervezetbe került idegen anyagokat.

Míg a provokációs teszt (ún. Prick teszt) allergia szezonban nem végezhető, addig a nutritív allergia vizsgálat vérből az év bármely szakaszában elvégezhető. A vérvétellel történő allergia vizsgálat gyors és kíméletes.

Mi az ételallergia?

Az ételallergia esetében a szervezet védekező rendszere tévesen úgy reagál bizonyos táplálékfélékre, mintha azok károsak lennének, ezért az immunrendszer sejtjei ellenanyagot termelnek, hogy az idegen anyaggal szemben védekezzenek.

A legtöbb esetben az allergiás reakció azonnali tüneteket produkál. A tünetek lehetnek enyhék és súlyosak.

A leggyakoribbak az emésztési zavarok, a hasmenés, gyomorfájdalom, hányinger, bőrviszketés, csalánkiütés, mellkasi fájdalom, duzzadt légutak, nehézlégzés, valamint az anafilaxia (súlyos, életveszélyes túlérzékenységi reakció, mely a teljes szervezetet érinti).

Mi a keresztallergia?

Létezik úgynevezett keresztallergia is, ami azt jelenti, hogy egy adott összetevőre allergiás egyén esetében egy kémiai szerkezetét tekintve hasonló, másik allergén is allergiás reakciókat vált ki.

A keresztallergiák Kombinált allergia panelünk segítségével határozhatók meg.

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Míg az ételallergia esetén jelentkező tünetekért az immunrendszer felel, addig az ételintolerancia tüneteit az emésztőrendszer váltja ki. Az ételallergia veszélyesebb, mint az ételintolerancia, hiszen extrém esetben súlyos allergiás reakció (anafilaxiás sokk) is felléphet, ami akár halált is okozhat. A táplálék allergiára jellemző, hogy az ételben található allergén (allergiás reakciót kiváltó anyag) azonnali reakciót vált ki az immunrendszerből, míg ételintoleranciánál a tünetek sokkal lassabban, órák vagy napok elteltével jelentkeznek. Az ételallergiánál fellépő allergiás reakció nem az elfogyasztott étel mennyiségének függvénye. Ételintoleranciánál, a jelentkező tünetek súlyossága az elfogyasztott étel mennyiségétől függ.

Mit tartalmaz a nutritív csomag? Milyen allergéneket vizsgál?

A vérvétellel történő ételallergia laborcsomag (nutritív allergia panel vizsgálat) a leggyakrabban előforduló 20 allergént tartalmazza.

Tojásallergia (Tojás sárgája és Tojásfehérje allergia)

A tojásallergia tünetei: bőrviszketés, kipirosodás, csalánkiütés, száj körüli zsibbadás, légzési nehézség, az arc illetve a torok duzzadása, hányás, hasmenés, hasi fájdalom

Súlyos allergiás reakció: anafilaxiás roham

Tehéntej allergia

A szervezet a tejben előforduló tejfehérjéket (kazein, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin) allergénként azonosítja, melyre immunválaszt ad.

Közvetlenül  tejfogyasztás után jelentkezhet:

Bőrtünetek: viszketés, ekcéma, csalánkiütés
Bélrendszeri tünetek: haspuffadás, hasmenés, véres széklet, hányinger, hányás
Légúti tünetek: fulladás, asztma
Súlyos allergiás reakció: anafilaxiás roham, mely egészen a keringési rendszer összeomlásáig vezethet

Fontos tudni, hogy a tehéntej allergia vizsgálat során csak a tejfehérjékre adott választ vizsgáljuk, a tejcukor allergiát nem.

Negatív tejfehérje allergia eredmény esetén szükséges lehet a tejcukor okozta intolerancia vizsgálata is.

tojas-tojasfeherje-tojassargaja
foldimogyoro-allergia-nutritiv-allergia-vizsgalat

Búzaliszt allergia

Allergiás reakciók: csalánkiütés, hányás, súlyos esetben: anafilaxiás roham.

A vizsgálat glutén érzékenységet nem mutat ki.

Földimogyoró allergia

Bőrtünetek: ekcéma, bőrkiütés
Légúti tünetek: légszomj, nehézlégzés
Bélrendszeri tünetek: hasi görcsök, hasmenés, hányinger, hányás
Súlyos allergiás reakció: anafilaxiás roham

Szójabab okozta allergia

Közvetlen és keresztallergiás reakciót egyaránt kiválthat.

Bőrtünetek: viszketés, duzzadt ajkak, kiütések
Légúti tünetek: duzzanatok a száj – és garatüregben
Súlyos allergiás reakció: anafilaxiás sokk

Akiből a szója fogyasztás allergiás reakciót vált ki, a keresztallergia miatt tartózkodjon az alábbi ételek fogyasztásától: dió, glutén tartalmú élelmiszerek

Paradicsom allergia

Bőrtünetek: viszketés, kipirosodás, melyeket az illóanyagok váltanak ki

Sárgarépa allergia

Keresztallergének:  zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokádó, ananász, uborka, petrezselyem, paradicsom

Burgonya allergia

A burgonya ritkán vált ki allergiás reakciót. A tüneteket a héj alatt lévő allergének okozzák. Gyermekeknél súlyos hasmenést okozhat, felnőtteknél inkább bőrtünetek jellemzők, melyek a nyers burgonya tisztításakor fordulnak elő. Ilyenkor kipirosodó kéz, esetleg hólyagos kiütés jelentkezhet. A burgonya esetében az arra allergiás egyénnek a nyírfa virágportól kell tartózkodnia.

Tőkehal okozta allergia

Bőrtünetek: arc kipirosodása, csalánkiütés
Légúti tünetek: nehézlégzés, fulladás
Súlyos allergiás reakció: eszméletvesztéssel járó anafilaxiás sokk.

paradicsom-allergia-nutritiv-allergia-vizsgalat
alma

Alma allergia

Alma által kiváltott allergiás reakciók: ajkak, nyelv, garat, valamint a torok viszketése, duzzanata. Az almára allergiás egyénnek a keresztallergia miatt a nyírfa pollentől kell tartózkodnia.

Rákfélék okozta allergia

Bőrtünetek: kiütések, ödéma
Bélrendszeri tünetek: hasmenés, hányás

Bizonyos esetekben orális allergia szindróma (ajkak, nyelv, garat, torok viszketése, duzzanata) jelentkezhet.

Rizs allergia

A rizs allergi tünetei között a hányás, hasmenésreflux, ekcéma, kiütés, viszketés, a pollenje okozta tünetek között pedig a kötőhártya-gyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, asztma is jelentkezhet, súlyos esetben pedig még anafilaxiás sokk is felléphet.

Pékélesztő allergia

Az élesztő allergia alábbi tünetekkel járhat: puffadás, fejfájás, idegesség, orrdugulás, zavartság, depresszió, fülfájás, emésztési panaszok, krónikus fájdalom, fájdalmas nyelés, stb., és ilyen esetekben felmerül, hogy candida-fertőzésről beszélünk.

Rozsliszt allergia

Allergiás reakciók: csalánkiütés, hányás, súlyos esetben: anafilaxiás sokk.

Sárgabarack allergia

Az barack fogyasztása szájüregi allergiás reakciókat (ajkak, nyelv, garat, valamint a torok viszketése, duzzanata) válthat ki.

Kiwi allergia

Bőrtünetek: kiütések, piros foltok, csalánkiütés. Bélrendszeri tünetek: puffadás, hasfájás, hányinger, hasmenés. Orális allergia szindróma (torok kaparása, szájviszketés)

Zeller allergia

Fogyasztását követően orális allergia szindróma jelentkezhet, gyakran társul nyírfa pollen allergiával. Súlyos allergiás reakció: anafilaxia.

Mandula és mogyoró okozta allergia

Allergiás reakcióként jelentkezhet kiütés, hányinger, hányás, szájzsibbadás, asztmás rohamok illetve eszméletvesztés.

A nutritív allergia vizsgálat eredménye önmagában még nem elég a diagnózis felállításához. A megfelelő életmód és táplálkozási szokások kialakításához, gasztroenterológus szakorvosunk rendelkezésére áll.

kiwi-allergia-nutritiv-allergia-vizsgalat
vervetel

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A nutritív allergia vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 7. munkanap után.

Ételallergia laborvizsgálati csomag ára

Ételallergia vizsgálati csomag - nutritív panel
Minden Medicover klinikánAKCIÓ 14 900 Ft