A fruktózamin egy glikált fehérje. A glikált fehérjék úgy jönnek létre, hogy a vér glükóz molekulái állandóan kapcsolódnak a vörösvértestek hemoglobinjaival (vagy albuminnal, esetleg egyéb szérumfehérjékkel). Ennek a folyamatnak glikolizáció a neve. A glükóz szintjével egyenes arányban glikolizálódnak a fehérjék, tehát minél több glükóz van a vérben, annál több fehérje glikolizálódik, ezáltal glikát fehérjék keletkeznek.
Ezek a molekulák egészen addig megmaradnak a vérben, amíg a vörösvértestek élettartama le nem jár, és megmutatják a vér átlagos glükózkoncentrációját. Mivel a vörösvértestek körülbelül 3 hónapig élnek, ennek az időszaknak az átlagos vércukorszintjét a HbA1c mérésével lehet kimutatni. Ezzel ellentétben a szérumfehérjék rövidebb élettartamúak, nagyjából 2-3 hét után bomlanak le, így a fruktózamin ennek a rövidebb időszaknak az átlagos glükóz szintjét mutatja meg.