Nőgyógyászat

A nőgyógyászati szakrendelés menete

A nőgyógyászat a női nemi szervek problémáinak felismerésével és kezelésével foglalkozik.

A nőgyógyászati vizsgálat összetett: a kórelőzmény és a beszélgetést a fizikális vizsgálat, a hüvely eszközzel történő feltárása (ún. kacsával) követi, majd hüvelyi ultrahang vizsgálatot és méhnyak szűrést (citológia) végzünk.

A nőgyógyászati vizsgálaton sor kerülhet egyéb szűrésekre is, pl. mintavétel a méhnyakból és a hüvelyváladékból, a nemi úton terjedő fertőzések kimutatása, HPV szűrés, hüvelyváladék kenet mikroszkópos vizsgálata, tenyésztés.

Az úgynevezett kolposzkópos vizsgálat, a méhnyak mikroszkópos áttekintését jelenti. Daganat vagy endometriózis gyanú esetén, a belső női nemi szervek kétkezes vizsgálata, azaz a bimanuális vizsgálat is szükséges lehet, melyet egyrészt a hüvely és a has felől, valamint a végbélen keresztül végez a nőgyógyász.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon

Milyen tünetekkel forduljak nőgyógyászhoz?

 • bármilyen jellegű vérzészavar esetén
 • a menstruáció kapcsán fellépő tünetek (fájdalom, erős görcs, ájulás, rendszertelen ciklus) esetén
 • hormonális változások okozta panaszokkal (hajhullás, fokozott szőrnövekedés, bőrelváltozások, acne, fokozott súlygyarapodás fogamzásgátló szedése közben, hőhullámok, ritmuszavarok, krónikus fáradtság a változó korban)
 • emlő elváltozásokkal (fájdalom, váladékozás, csomó vagy göb tapintása az emlőben, hónaljban, a mell formájának megváltozása, a mellbimbó tartós behúzódása, az emlő bőrének megváltozása esetén)
 • ha a szeméremtest viszket, ég, hólyagos elváltozások, szemölcsök vannak rajta, a nagyajkakban csomó, duzzanat tapintható
 • ha a hüvely ég, viszket, megváltozik a folyás színe, szaga, állaga
 • fájdalmas szexuális együttlét esetén, ha kellemetlen vizelési ingert érez együttlét után
Nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat, Nőgyógyászati szűrés - Medicover Kórház és Klinika

Mit vizsgál a nőgyógyász szakorvos?

Magánklinikáinkon sok éves tapasztalattal rendelkező nőgyógyászaink a külső és belső női nemi szervek teljes rendszerét vizsgálják. Pácienseink általában akkor keresnek fel minket, amikor gyermeket szeretnének vállalni, ha várandósak, vagy nőgyógyászati panaszokkal küzdenek.

A Medicovernél lehetőség van a meddőségi laborvizsgálati csomagunk igénybevételére is, amellyel könnyen kideríthetők a gyermekvállalás útjában álló akadályok.

A nőgyógyász megvizsgálja a külső női nemi szervek állapotát, elváltozásokat keresve azon. Ezt követi a belső szervek fizikális vizsgálata, a különböző szűrővizsgálatok elvégzése.

Nőgyógyászati magánrendelésünkön pácienseink bizalmas viszonyt alakítanak ki orvosukkal, és panaszmentes időszakban is legalább évente fölkeresik, hogy elvégeztessék a szűréseket.

A nőgyógyászati magánrendelés területei

Preventív szűrővizsgálatok

Meglévő panaszok/igények kezelése

 • menstruációs zavarok, fájdalmak, rendellenes vérzés
 • nőgyógyászati fertőzések, gyulladások
 • szexuális úton terjedő betegségek
 • fogamzásgátlás (hormonális és nem hormonális módszerek, méhen belüli eszközök IUD, felhelyezése és eltávolítása)
 • változókóri panaszok kivizsgálása és kezelése
Nőgyógyászat szakrendelés, nőgyógyászati járóbeteg ellátás - Medicover Kórház és Klinika

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Mire kell felkészülni a nőgyógyászati vizsgálat előtt?

Hozza magával budapesti vagy vidéki magánklinikáink egyikére korábbi leleteit, zárójelentéseit, műtéti leírásait és szövettani eredményeit.

Gyűjtse össze a nőgyógyászati-szülészeti előzményeit: terhességek, szülések, abortuszok száma, ideje, az első és utolsó menstruáció ideje, az utolsó méhnyakrákszűrés ideje.

Milyen fogamzásgátló módszert használt, illetve ha volt spirálja, milyen típusú volt.

A méh felépítése - Medicover Magánkórház
A méh felépítése - Medicover Magánkórház

A méh felépítése és rendeltetése

A női reproduktív rendszer bonyolultabb, mint a férfiaké. A női szerv petesejteket termel és képes hordozni, táplálni és védeni a fejlődő magzatot.

A méh (uterus) rendeltetése a megtermékenyített pete befogadásában áll, hogy benne a magzat kifejlődjön, majd érettségét elérve megszülessen. A méh egyrészt fellazult nyálkahártyájával és a méhlepény anyai részének alkotása útján táplálja a fejlődő magzatot. Másrészt pedig a magzat érettségének elérésekor, izomfalának összehúzódásaival biztosítja annak világra jöttét, megszületését.

Az emberi méh a kismedencében elhelyezkedő, fordított körte alakú szerv. Falát nagyrészt tömör simaizom alkotja. Hossza még nem szült állapotban 7-8 cm, szélessége mintegy 5 cm. Súlyát tekintve 90-120 grammot nyom. Már szült nőknél mérete valamivel nagyobb.

A petefészek mandula nagyságú belső elválasztású mirigy, páros szerv, amely a nemi érettségig nyugalomban van, majd női ivarsejteket, tüszőhormonokat és sárgatest hormonokat kezd el termelni. Működése kb. 28 naponként változik, majd a változó korban funkciója megszűnik, állománya sorvadásnak indul.

Felépítéséből adódóan az orvosok három részét különítik el: hüvely, méhnyak és maga a méh.

Nőgyógyász szakorvosaink

fazekas-burcsa-anita-dr_

Dr. Fazekas-Burcsa Anita

Szakterületek:

 • nőgyógyászati ultrahang
 • szülészet-nőgyógyászat
 • asszisztált reprodukció
 • laparoscopos sebészet
 • neonatológia
Dr. Demjén László - Nőgyógyász szakorvos
bako-erika

Dr. Bakó Erika

Szakterületek:

dr-nyitray-gabor_

Dr. Nyitray Gábor

Szakterületek:

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3131

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link